Werking van pijlstaartrogolie

 In Blog, Pijlstaartrogolie

Pijlstaartrogolie

Werking van pijlstaartrogolie

De pijnstillende en ontstekingsremmende werking van pijlstaartrogolie is nu wetenschappelijk bewezen. Lees hieronder het artikel.

De olie van de pijlstaartrog is een bekend traditioneel middel tegen gewrichtspijnen. Niet alleen rond de Zuiderzee van de 20ste eeuw werd dit middel regelmatig als weerstands-verhogend en pijnbestrijdend middel gebruikt maar ook in India was dit allang bekend (1). In India heeft men de werking van deze olie recent bewezen door extracten van de pijlstaartrog te onderzoeken op hun anti-ontstekingsremmende en pijnstillende werking (2). Via de meest geavanceerde apparatuur heeft men de werkzame extracten kunnen analyseren en heeft men een aantal gecarboxyleerde aminozuren gevonden (Carboxyl-serine, indolyl-3-carbonzuur en dihydrotryptofaan), waarvan bekend is dat ze anti-ontstekend werken door de prostaglandine biosynthese te remmen (3). Deze staan ook wel bekend als COX-2 (cyclo-oxygenase II) remmers. Tevens zijn er een aantal aromatische koolwaterstof verbindingen gevonden (1-(4 carboxy)phenylnona-2, 5-diene, 3-hydroxymono-glyceryl hydrogeen phthalate), die bekend zijn als pijnstillers door de pijnreceptoren te blokkeren (4,5).
De vette visextracten werden gebruikt om de pijnreactie in muizen te vergelijken met bestaande medicijnen zoals buprenorphine, pethidine en pentazocine (opium-achtige analgetisch werkende stoffen). De werking van de extracten van de pijlrog onderdrukte de pijnreactie met een factor 3 een kwartier na toediening, waarbij de bestaande medicijnen na 2 uur een factor 4-7 haalden.
Tevens is de anti-ontstekende werking onderzocht in de muizen door de werking van de extracten te vergelijken met de bekende ontstekingsremmers diclofenac, ketorolac en phenylbutazon. Ook hier behaalden de extracten een remming van 53-65% terwijl de medicijnen 60-84% haalden.
De gebruikte testen zijn de algemeen geldende onderzoeksmethodes om medicijnen te testen en de conclusie van de auteurs is dat hiermee het bewijs is geleverd van de ontstekingsremmende en pijnstillende werking van pijlrogolie. Het versterkt de gedachte dat deze vissoort deze stoffen in hoge mate aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen de gifproductie in de staart van de vis, want dat gif is al aangetoond een sterke pijn- en ontstekingsreactie op te wekken (6).

1. Foundation for Revitalization of Local Health Traditions (FRLHT), Bangalore, India
2. Pharmocological investigation and spectral characterization of bioactive compounds from crude extracts of stin gray, Dasyatis jenkinsii (Annandale, 1909). V. Ravitchandirane, A. Yogamoorthi, M. Thangaraj. Chinese Journal of Natural Medicines 2013, 11(5): 500-505
3. Amino acids, peptides and proteins. Kisliuk, R.L.. Principles of medicinal chemistry (M) (Foye WO edn.). Bombay, India: Vaarghese Publishing House, 1989: 551-570
4. Modulation of morphine induced antinociception b intracerebroventricularly administered captopril. Indian Journal of experimental biology, 1991, 29:543-545
5. Anti-inflammatory properties of 3-methylpyrazolin-5(4H)-one-4-(3-methoxy-4”-(2”, 3”, 4”, 6”-tetra-O-acetyl-ß-D-glycopyranosyl)benzylidene (compound IIIA). Indian journal of experimental biology. 1994, 32:44-47
6. Characterization of inflammatory response induced by potamotrygon motoro stingray venom in mice. Kimura LF1, Prezotto-Neto JP, Antoniazzi MM, Jared SG, Santoro ML, Barbaro KC. Exp Biol Med (Maywood). 2014, 239(5):601-609.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Reuma, Artrose